Chilisaus

– 400 ml water
– 2 rode pepers – heel fijn gesneden
– 20 ml appelazijn
– 1/2 rode ui – gesnipperd
– teentje knoflook – geperst
– 1 tl maïzena

Breng in een pannetje 400 ml water aan de kook en voeg de overige ingrediënten behalve de maïzena toe. Laat tien minuutjes zachtjes koken op laag vuur. Verdun de maïzena met een eetlepel water en schenk al roerend door de chilisaus heen. Door maïzena dikt de chili saus in. Laat nog een paar minuutjes koken en daarna afkoelen.

Chimichurri saus

1 handvol fijngesneden peterselie
1 el fijngesneden ui (of 1/2 sjalot)
2 el olijfolie
3 el rode wijnazijn
1-2 el water
1 el citroensap
1 el verse fijngesneden oregano
3 teentjes knoflook, fijngesneden
1 groene peper, in kleine stukjes gesneden
1 snufje zout

Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en laat het malen tot het op een pesto lijkt. Als het vast blijft zitten, doe er dan nog een extra eetlepel water bij.
Dit is een lekker sausje voor over gegrilde groenten, als dipsaus of voor over vlees.

Groentedip

– 2 el mayonaise
– 4 el (soja) yoghurt
– Sap van een halve citroen
– Handje bieslook
– Handje peterselie
– Peper en zout

Voor de dipsaus meng je de mayonaise, met de yoghurt en het citroensap. Hak de groene kruiden fijn en meng deze door de mayonaise. Breng de dipsaus op smaak met wat peper en z

Honing mosterd dressing

Meng 6 el mayonaise met 1 el pittige mosterd. Voeg een scheutje honing toe, voor een zoetige nasmaak.

Hummus met rode peper

– 225 gram kikkererwten uit blik
– 50 milliliter olijfolie (plus extra, als garnering)
– 2-3 eetlepels tahin (sesampasta)
– 1 grote teen knoflook
– 2 theelepels komijnpoeder
– 1 theelepel paprikapoeder
– 1/2 rode peper
– 3 eetlepels citroensap

  1. Laat de kikkererwten goed uitlekken en doe ze in een grote kom.
    Pel de knoflookteen en voeg hem aan de kikkererwten toe. Doe ook de tahin, olijfolie, het citroensap en het komijnpoeder erbij.
  2. Halveer de rode peper en verwijder de zaadlijsten. Snij de helft van de peper in stukjes en doe deze bij de andere ingrediënten in de kom.
    Mix alles goed door elkaar met de staafmixer tot je een gladde massa hebt.
  3. Doe de hummus in een schaaltje en giet er nog wat olijfolie overheen. Strooi tot slot wat paprikapoeder over de hummus.
  4. Serveer de hummus met Turks brood, pitabroodjes of met verschillende soorten rauwkost (zoals worteltjes, komkommer of bleekselderij).

Hummus met zongedroogde tomaatjes

– 300 gram kikkererwten gekookt
– 2 tot 3 eetlepels zongedroogde tomaatjes
– olijfolie
– theelepel knoflookpoeder of vers stukje knoflook
– 2 theelepels paprika poeder
– zout

Doe alles in een keukenmachine en maal tot hummus. Voeg olijfolie toe totdat je de gewenste dikte hebt (dat kan best wat wezen).
Proef en voeg eventueel nog wat zout toe.

Knoflooksaus

3 teentjes knoflook
2 el mayonaise
4 el yoghurt (zonder smaak)
bieslook
snufje zout

Hak 3 teentjes knoflook fijn. Meng dit met 4 el mayonaise en 2 el yoghurt. Voeg daar een handje gehakte bieslook aan toe en een snufje zout.
Deze is het lekkerst als je ‘m een paar uurtjes van tevoren maakt, dan kan de smaak goed intrekken.

Mayonaise

-2 eierdooiers
-1 tl dijonmosterd
-4 tl citroensap
-2,5 dl olijfolie
– peper en zout

Doe 2 eierdooiers in een middelgrote mengkom. Voeg 1 tl dijonmosterd en 2 tl citroensap toe; 30 seconden kloppen tot een lichte, romige massa ontstaat. Voeg al kloppend 2,5 dl lichte olijfolie toe, ongeveer 1 tl tegelijkertijd. Olie in grote hoeveelheden toevoegen als de mayonaise dikker wordt. Voeg na de olie nog eens 2 tl citroensap toe. Op smaak brengen met zout en witte peper.

Vinaigrette (basis)

Doe 2 el witte-wijnazijn, 80 ml lichte olijfolie en 1 tl franse mosterd in een pot met schroefdeksel. Goed schudden tot alle ingrediënten gemengd zijn. Op smaak brengen met peper en zout.

Whiskey cocktailsaus

-4 el mayonaise
-2 el ketchup
-100 ml kookroom
-scheutje whiskey of cognac
-1 tl paprikapoeder
-scheutje Worcestersaus
-sap van 1/4 citroen
-peper en zout

Meng 4 el mayonaise met 2 el ketchup. Voeg 100 ml kookroom toe en een scheutje whisky of Cognac. Breng de saus op smaak met 1 tl paprikapoeder, een scheutje worcestersaus, het sap van een 1/4 citroen en wat peper en zout.