Griekse pita pizza
Dit recept is sowieso al gezond maar éxtra gezond voor mensen met diabetes, hartklachten en greek-pita-pizzaspijsverteringsproblemen.

Let op, dit recept is voor 2 pizzaatjes. Dus even vermenigvuldigen voor meer van deze overheerlijke hapjes.
1 handvol babyspinazie
4-5 theelepels tomatenpuree
1 volkoren of spelt pitabroodje
½ teentje knoflook, fijngesneden
Verse munt, grof gesneden
4-5 cherrytomaatjes, gehalveerd
20 gram fetakaas
Peper en zout
4 zwarte olijven, zonder pit

Begin met de spinazie. Doe het in een pan met 2 eetlepels gekookt water. Zet het op hoog vuur zodat het water gaat pruttelen. Doe de deksel op de pan en laat het 3-4 minuten staan. De spinazie zal snel slinken. Haal de pan van het vuur, giet het overgebleven water af en laat de spinazie even afkoelen in een vergiet. Als het genoeg is afgekoeld, knijp het dan nog eens zachtjes uit om van het overtollige water af te komen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd het pitabroodje open en verdeel de tomatenpuree over de twee helften. Voeg de knoflook, spinazie, munt, tomaatjes en feta toe. Breng op smaak met wat zout en peper en verdeel de olijven over de pizzaatjes.

Plaats de pizzaatjes op een rooster bekleed met bakpapier, iets boven het midden van de oven. Als je oven een grillfunctie heeft, kun je die aanzetten. Laat de pizzaatjes ongeveer 5 minuutjes in de oven staan, of tot de kaas goud-bruin begint te worden aan de randjes.
Meteen serveren.

Guacamole
Wederom een gezond recept en éxtra gezond voor mensen die last hebben van psoriasis of hartklachten.
Voor 1-2 personen
 2 grote, rijpe, avocado’s
 2 eetlepels extra virgine olijfolie
 Sap van een halve limoen
 1 teentje knoflook, fijngesneden
 1 verse groene chilipeper, fijngesneden
Peper en zout
¼ rode ui, fijngesneden
5-6 cherrytomaatjes

Halveer de avocado’s en lepel het vruchtvlees eruit en doe het in een keukenmachine. Voeg de olie, het limoensap, de knoflook, chilipeper en wat zout toe en pureer het tot een fijne substantie. Als je geen keukenmachine hebt, kun je ook alles pureren met een vork.
Doe de guacamole in een kommetje, voeg de ui en tomaatjes toe en roer het goed door.
Breng het nog op smaak met wat peper en eventueel wat extra zout.

Zachte geitenkaas, rode ui en chili spread
Uiteraard is ook dit recept gezond maar extra gezond voor mensen met diabetes type 2 of hartklachten.
Voor 2-4 personen
40 gram zachte geitenkaas
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel rode wijnazijn
¼ rode ui, fijn gesneden
½ groene chilipeper, fijngesneden
Beetje peterselie, fijngesneden
Peper en zout

Doe de geitenkaas in een kommetje, voeg de rest van de ingrediënten toe en breng op smaak met zout en peper. Blijf roeren tot alle ingrediënten goed gemixt zijn.
Serveren met volkoren crackers ét voila!

Chocolate-orange delight
Voor 2-3 personenchocomousse

 2 rijpe avocado’s
geraspte sinaasappelschil en het sap van 1 sinaasappel
1 eetlepel honing
3 eetlepels cacaopoeder
Halveer de avocado’s en lepel het vruchtvlees eruit en doe het in een keukenmachine. Voeg de rest van de ingrediënten toe en pureer het tot een mousse-achtig dessert.
Je kunt meer cacaopoeder en/of honing toevoegen naar eigen smaak.

Gebakken zoete aardappel met hummus
Extra gezond voor mensen die last hebben van psoriasis, eczeem, paniekaanvallen, hoog sweet-potcholesterol en de ziekte van Crohn.
Voor 2 personen
2 zoete aardappels
400 gram kikkererwten uit blik, afgegoten
1 eetlepel sesamzaadjes
2 eetlepels lijnzaadolie
1 teentje knoflook, fijngesneden
sap van een halve citroen
peper en zout
handvol verse peterselie- of korianderblaadjes, grof gesneden

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de aardappels op een vel bakpapier en laat ze 40 minuten in de oven staan, of tot ze zacht zijn als je er in knijpt.
Doe ondertussen de kikkererwten, sesamzaadjes, lijnzaadolie, knoflook en het citroensap in een keukenmachine en breng het mengsel op smaak met zout en peper. Mixen tot het een gladde massa is.
Als de zoete aardappels klaar zijn, snij ze dan in de lengte in en doe er een flinke lepel van de hummus in. Strooi er wat verse kruiden overheen en dan meteen serveren.