8 personen
Ingrediënten:
– 50 g ongebrande hazelnoten
– 8 el olijfolie extra vierge
– 2 el za’atar
– 4 spelt pitabroodjes
– 90 g zongerijpte olive nere
– 15 g verse platte peterselie
– 1 citroen
– 500 g yoghurt Griekse stijl

1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit een hapjespan zonder olie of boter en rooster de hazelnoten 4 min. op middelhoog vuur. Neem uit de pan, laat afkoelen op een bord en hak fijn.

2. Meng ondertussen ¼ van de olie met de helft van de za’atar. Halveer de pitabroodjes overlangs. Bestrijk de snijkanten met de za’atarolie. Breng eventueel op smaak met zout. Snijd de pita’s in punten en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak in het midden van de oven in ca. 8 min. knapperig.

3. Snijd ondertussen de olijven en peterselie fijn. Rasp de gele schil van de schoongeboende citroen en pers de helft van de vrucht uit. Meng de hazelnoten, olijven, peterselie, het citroenrasp, een ½ el citroensap (bij 8 personen) en de rest van de olie en za’atar. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

4. Verdeel de yoghurt over een platte schaal en verdeel de topping erover. Serveer de pitapunten erbij.

PS. Dit recept en de foto zijn van Allerhande.