Deze maand is een groot deel van Nederland massaal begonnen met hun goede voornemens, jij ook? Laat me je helpen en het iets makkelijker voor je maken. Hieronder heb ik wat tips voor je uitgewerkt om je goede voornemens (die over gezond eten en leven gaan) langer vol te houden.

1. Wees niet te streng voor jezelf.

Drastisch al het slechte eten en drinken uit je leven verbannen werkt meestal voor een paar dagen maar voor je het weet denk je “ach, één snoepje kan wel”. Een dag later zijn het er twee en voor je het weet lig je languit op de bank met een lege zak chips naast je. Niet doen dus, minder snoepen is ook prima, én makkelijker vol te houden.

2. Focus je niet op het ongezonde eten maar op het gezónde eten.

Niet weglaten, maar toevoegen! Eet je nog niet genoeg fruit? Eet dan wat meer fruit. Drink wat meer water, pak de volkorenpasta in plaats van de ‘witte’ pasta, voeg gezonde tussendoortjes toe. Het ongezonde eten verdwijnt vanzelf als jij gezonde dingen toevoegt.

Zeg niet tegen jezelf “ik ga geen snoepjes meer eten” maar in plaats daarvan “ik ga meer ….. fruit eten”. Maak er altijd iets positiefs van.

3. Combineer het ongezonde met iets gezonds.

Heb je thuis een gezellige avond met vrienden? Vul de tafel niet met bitterballen maar zet naast het bier en de wijn bijvoorbeeld wat kommetjes met minitomaatjes en stukjes komkommer op tafel. Als je helemaal all out wil gaan maak je ook nog je eigen hummus en/of dipsausjes. Recepten vind je hier.

4. Extra bewegen.

Naast bijna elke roltrap en lift is een gewone trap. Vijf minuutjes rijden met de auto/bus = is 15 minuutjes fietsen. Heb je een kantoorbaan? Sta wat vaker op om iets (water) te gaan drinken, win-win! Heb je een etentje bij/met een vriend of vriendin? Ga erna samen een stukje lopen, soort van natafelen maar dan iets gezonder en net zo gezellig.

5. Focus op de lange termijn.

Niet focussen op de korte termijn want dan kom je in de verleiding om het drastisch aan te pakken, wat meestal averechts werkt en trouwens ook niet bevorderlijk is voor je humeur. Zorg gewoon goed voor je lichaam, dat geeft rust, je valt vanzelf af zonder jojo-effect.

Hey, maar je leest dit nu omdat je waarschijnlijk moeite hebt met gezonde gewoontes vol te houden.

Heb je er wel eens aan gedacht dat je eigenlijk een manier moet vinden die jou geen moeite kost? Want ik neem aan dat je het liefst tot je 85e gewoon gezond leeft. Wilt niet zeggen dat je 100% gezond moet eten hoor. Wat ik bedoel is dat je een manier moet vinden die jij zonder moeite tot je 85e kunt volhouden. Iets waarvan het na een paar weken als “normaal” voelt en niet iets waar je elke dag aan moet denken zodat je het wel vol kunt houden.

Als je nou benieuwd bent naar mijn manier..

Dan is misschien het gratis adviesgesprek iets voor jou 🙂 Tijdens zo’n gesprek nemen we je huidige voedings- en leefpatroon door, krijg je een uitgebreide lichaamsmeting en geef ik je concrete tips die erna makkelijk zijn toe te passen én vol te houden 😉

Kans maken op zo’n gesprek? Vul dan de vragenlijst in en je krijgt vanzelf bericht als je bent geselecteerd.