Iedereen kent dat gevoel van HEEL erge trek wel. Opeens is het er. Je hangt op de bank tv te kijken en opeens Moet. Je. Chips. Hebben. NU! Je denkt nog even “dit is niet heel verstandig, je hebt waarschijnlijk gewoon honger, maak ff snel een kommetje fruit” maar nee, voor je ’t weet heb je de zak chips al in je handen. Je neemt niet eens de moeite om het nog in een kommetje te doen maar ploft gewoon met de zak weer op de bank. Zonde eigenlijk, want de hele fruitschaal ligt gewoon vol met lekker fruit.
Wat nou als je geen chips of andere ongezonde dingen in huis had gehad op dat moment? Dat gevoel van willen eten gaat niet weg en wordt alleen maar erger. Je hebt al zes keer de ijskast open- en weer dichtgedaan, alle kastjes gecheckt maar er is echt niks lekkers in huis. Of je legt je erbij neer, óf je gaat uit ellende voor een gezonde optie.

Wat me dus bij deze vraag brengt: hoe kun je ervoor zorgen dat je in deze situatie niet de mist ingaat? Super simpel: ervoor zorgen dat je geen ongezonde optie hebt. “Ja, lekker cliché” denk je nu. Is het ook maar lees even verder.

Als je de ongezonde optie weglaat en je krijgt die enorme trek dan wordt de keuze gewoon voor je gemaakt. En ik weet zeker dat als je dan uit ellende toch maar een kommetje fruit maakt voor op de bank, dat je je achteraf net zo verzadigd voelt als na die zak chips. Waarschijnlijk denk je er niet eens meer aan. Een groot bijkomend voordeel is dat wilskracht niet nodig is hiervoor. Ja, eventjes in de supermarkt maar als je eenmaal thuis bent kun je zoveel aan chips denken als je wilt, het is er niet. Klaar. Punt uit. Dus niet elke keer met kwellende gedachtes langs de kast lopen, wetende dat daar een zak chips op je ligt te wachten maar je toch moeten inhouden. Het is er niet. Je hebt rust, je hoeft geen weerstand te bieden.

Oké, nog een laatste cliché om je over te halen: als je de hindernissen op weg naar je doel weghaalt, gaat de weg erheen toch veel makkelijker?
Duh.. Het klinkt zo makkelijk he? Het enige wat je moet doen is in de supermarkt even weerstand bieden. Maak een boodschappenlijstje (lees in deze blog het belang van een boodschappenlijstje) en loop niet door het gangpad van de snoepjes, koekjes en andere verleidingen. Gooi je spullen van op je lijstje in je karretje, reken ze af en ga naar huis. Vanaf dan is het simpel! Misschien niet heel leuk in het begin maar wel simpel.

Raak je nu in lichte paniek van het idee om geen chips in huis te hebben? Bedenk je dan dat je gewoon een zak chips kunt gaan halen als de nood zó hoog is, maar waarschijnlijk doe je dat toch niet.

Ohja, zorg er dan wel voor dat je genoeg gezonde opties in huis hebt natuurlijk 🙂