Heb je al van intermittent fasting gehoord? Het is een manier van vasten en wordt tegenwoordig veel toegepast om af te vallen. Intermittent fasting betekent onderbroken vasten. Een hele dag vasten mag dan wel gezond zijn en praktisch, maar leuk is anders. Vandaar intermittent fasting, het optimaliseert de voordelen en minimaliseert de nadelen.

Hoe werkt intermittent fasting en wat gebeurt er in je lichaam?

Laat ik beginnen met een korte uitleg over hoe je lichaam werkt. Om te functioneren heeft je lichaam energie nodig. Hoe komt het aan die energie? Je lichaam checkt altijd eerst of er eten is wat het meteen kan verbranden. Dus heb jij net gegeten, dan gaat je lichaam dit gebruiken om energie uit te halen. Eten geeft je lichaam ongeveer 4-5 uur energie. Zit er geen voedsel in je lichaam, dan gaat het de glycogeen voorraad aanspreken. Glycogeen bestaat uit de koolhydraten uit je eten die zijn omgezet naar glycogeen, dit wordt opgeslagen in je spieren en een beetje in je lever. Dit is echt maar een beetje en geeft je hooguit 120 minuutjes energie bij zware inspanning. De laatste manier waarop je lichaam aan energie kan komen is door lichaamsvet te verbranden. Dit is -helaas voor ons- pas de laatste optie die je lichaam gebruikt om vet te verbranden.

Als jij dus elke 2-3 uur iets eet, maakt niet uit wat, heeft je lichaam constant genoeg brandstof en zal het geen vet gaan verbranden, het kan immers alle nodige energie uit het eten halen.

Wat gebeurd er dus als jij gaat vasten? Je lichaam heeft geen voeding om als brandstof te gebruiken en gaat je glycogeen voorraad aanspreken. Dit levert energie op voor een aantal uurtjes maar als die voorraad ook op is moet het wel je vet gaan verbranden voor energie. En dit willen we dus!

Intermittent fasting in de praktijk

Wat betekent het nou in de praktijk? Nou, in de praktijk wil het zeggen dat je een bepaalde periode per dag doet vasten. Het beste om aan te houden is 8 uur eten en 16 uur vasten. Dat wilt zeggen dat je bijvoorbeeld van 11.00 uur ’s morgens tot 19.00 uur ’s avonds mag eten en dan weer vanaf 19.00 uur tot de volgende ochtend 11.00 uur doet vasten. In de periode dat je vast mag je alleen water, kruidenthee en als je het nodig hebt, zwarte koffie. Absoluut niks met vezels, koolhydraten, enz. In de periode dat je mag eten moet je wel proberen zo gezond mogelijk te eten. Je hoeft hier niet nog een extra dieet of iets dergelijks bij te volgen maar je kunt je uiteraard niet in die acht uur volproppen met snoepjes en koekjes en dan nog frietjes eten.

Je kunt dit vasten zoveel dagen doen als je zelf wilt. Begin eens met een of twee dagen per week, en als het goed gaat kun je het vaker doen. Het hoeven ook niet per se dagen achter elkaar te zijn.

Eigen ervaring met intermittent fasting

Zelf vind ik het redelijk makkelijk toe te passen. Ik sla m’n ontbijt over en rek het vasten dan tot ongeveer 12.00 uur. Ontbijt eet ik eigenlijk meestal omdat ik het lekker vind en zin heb om te eten, niet echt omdat ik honger heb. Maar rond 11.00 uur begin ik meestal wel honger te krijgen hoor, dat laatste uurtje moet ik dan even afleiding zoeken. Ik wil pas rond 12.00 uur eten omdat ik het lekker vind om ’s avonds pas rond 19.00 uur te eten, zeker in de zomer. En voor m’n gevoel is de avond (zonder eten) dan niet zo lang.

Kort samengevat

Per dag eet je in een periode van 8 uur en 16 uur doe je vasten. Dit zorgt ervoor dat je lichaam je lichaamsvet als energie moet gaan gebruiken en dus je vet gaat verbranden.

Probeer het eens uit, misschien is het wel wat voor jou. Als je vragen hebt mag je me altijd een berichtje sturen 🙂