Misschien denk je nu “cholesterol? Daar heb ik de leeftijd nog niet voor”. Nou, dus wel. Want alles wat je nu doet en eet heeft al te maken met de klachten die jij later kunt krijgen. Dus beter lees je even verder, dan ben je in ieder geval goed voorbereid🤓

Meteen de twee belangrijkste lessen:⁣

❗ Cholesterol is geen schadelijk stofje⁣

❗ Het heeft weinig te maken met het vet wat je eet⁣

Cholesterol komt van nature in je lichaam voor en wordt voor 80% door je lever gemaakt. Maar 20% komt van de voeding die je eet. Je voeding heeft tot zo ver dus maar weinig invloed. Het is dus niet waar dat je door middel van minder (verzadigd) vet eten je cholesterolniveau kunt verlagen. Als jij minder voeding met cholesterol eet, dan gaat je lever gewoon wat harder werken.⁣

Cholesterol is namelijk onmisbaar in je lichaam en onder andere (heel!) belangrijk voor de aanmaak van bepaalde hormonen. ⁣

Cholesterol kun je opdelen in 2 hoofdsoorten: ⁣

HDL

Het ‘goede’ cholesterol, heeft een opruimfunctie. Zie het als een klein robotstofzuigertje in je bloed. Het zorgt ervoor dat het teveel aan vetdeeltjes naar de lever wordt teruggevoerd en afgebroken of hergebruikt.⁣

LDL

Wordt gezien als het ‘slechte’ cholesterol, maar dat is wat te kort door de bocht. De LDL deeltjes kunnen door invloed van oa voeding en stress veranderen in vetdeeltjes die in je bloedvaten blijven plakken. Die veranderde (geoxideerde) deeltjes worden LDL-B genoemd. De eerste versie is LDL-A. En die laatste is eigenlijk hartstikke onschuldig.⁣

LDL + HDL = totale cholesterol⁣

Vaak wordt bij een cholesterolmeting het totale gehalte gemeten. Dit is dus wat kort door de bocht en zeker niet genoeg info om medicijngebruik op te baseren.⁣

Het LDL-gehalte kan je al wat meer vertellen maar het allerbeste om te weten is het LDL-B gehalte. ⁣

Zolang er meer opruimende deeltjes (HDL) zijn dan deeltjes die achterblijven (LDL-B) werkt je lichaam in ieder geval prima.⁣

Een verhoogd cholesterol hoeft dus niet erg te zijn maar kan wel een signaal zijn dat er iets niet in balans is. En vergeet niet dat een verhoogd cholesterol een GEVOLG is, niet een oorzaak! ⁣

❗ Vraag bij een meting dus altijd naar het HDL en het LDL. Het liefst LDL-A en LDL-B. ⁣

Wat kan er allemaal invloed hebben op je cholesterol? ⁣

Nou, heel veel. Wist je dat het zelfs dagelijks schommelt met een verschil van wel 14%? Eigenlijk zou er dus geen conclusie getrokken mogen worden uit één meting.⁣

Factoren die invloed kunnen hebben op je cholesterol:

1 je leeftijd⁣
2. stress⁣
3. hormonale cyclus: in de tweede helft van je cyclus kan het gehalte wel 25% hoger zijn! ⁣

4. Leefstijl: roken, voeding, beweging, anticonceptie met hormonen, hormoonzalf (voor eczeem bijv)
5. Voeding⁣
6. Ziektes: diabetes en aandoeningen aan lever, gal en nieren⁣

Zoals ik al eerder zei heeft voeding maar voor 20% invloed op je cholesterol. Maaaarr alle kleine beetjes helpen en eigenlijk is 20% al best veel, als je cholesterol daadwerkelijk te hoog is. Dus, dit zijn de 10 dingen die je wat meer moet gaan eten.⁣

⁣- Avocado⁣
– Nootjes: vooral amandelen en walnoten⁣
– Fruit: vooral rood fruit⁣
– Groenten: groene bladgroenten⁣
– Groene en witte thee⁣
– Rauwe cacao of jawel, donkere chocolade. Wel minimaal 70% cacao kiezen.⁣
Peulvruchten⁣
– Havermout⁣
Olijfolie⁣
– Knoflook⁣

En om het kort te houden, eigenlijk zijn al deze voedingsmiddelen op hun eigen manier ontstekingsremmend. Een te hoog cholesterol ontstaat namelijk door kleine ontstekinkjes in de bloedvaten, waar zich vervolgens die vetjes gaan ophopen. Dus als jij al zorgt dat die ontstekingen niet voorkomen, heb je ook veel minder kans op een hoog cholesterol.