Leaky gut/lekkende darm

Leaky gut zie ik steeds meer voorbij komen in mijn praktijk. Niet zo gek ook als je je bedenkt wat we allemaal eten, drinken, slikken en meemaken. Leaky gut kan veel verschillende soorten klachten veroorzaken dus ik vind het tijd om jullie wat meer er over te vertellen.

Leaky gut betekent een lekkende darm. En ik zeg altijd meteen “dat is niet zo ernstig als dat het klinkt”, is ook zo maar je moet er wel zo snel mogelijk iets aan doen.

Ik begin weer even bij het begin.

Aan de binnenkant van je darm zit een slijmvlies, dat houdt de darm soepel en is ook een barierre. De darmwand is namelijk selectief doorlaatbaar. De gezonde stofjes zoals vitamines worden hier uit je voeding gehaald en gaan door de darmwand, via je bloed, naar de plek in het lichaam waar ze moeten zijn.

Als je last hebt van een lekkende darm dan laat je darmwand ook stofjes door die niet in je bloed terecht horen te komen, het zijn eigenlijk afvalstoffen die je lichaam zouden moeten verlaten.

Die hogere doorlaatbaarheid is het gevolg van een ontstoken of geirriteerd darmslijmvlies. Het slijmvlies wat normaal dus slijmerig en soepel moet zijn is nu rood, stug en geirriteerd. Ik vergelijk het wel eens met zo’n heel oud uitgedroogd elastiekje. dan snap je vast wat ik bedoel. Anyway, niet goed dus. Er komen stofjes in je bloed terecht die er niet horen en voor je lichaam is dit alarmfase rood. Gelukkig is ons lichaam zo slim om dit meteen op te merken en gaat het keihard aan het werk om al die ongezonde stofjes eruit te filteren. En dat filteren heeft prioriteit en vraagt veel inspanning van je lichaam. Er zijn veel van je organen bij betrokken die zich normaal bezig zouden houden met bijvoorbeeld je vetverbranding, je hormoonhuishouding, je stofwisseling, enz. Dat staat allemaal op een laag pitje zo lang er stofjes in je lichaam ronddrijven die er niet horen.

Symptomen

Doordat al die processen wat minder effectief werken kan leaky gut voor heel uiteenlopende en vage klachten zorgen, zoals:

– Opgeblazen gevoel en/of winderigheid

– Buikpijn of buikkrampen

– Constipatie en/of diarree (wisselend ontlastingspatroon)

– Vermoeidheid

– Huidproblemen, zoals: acne, eczeem

– Hoofdpijn of migraine

– Depressie/ stemmingswisselingen

– Angstklachten

– Verminderd concentratievermogen

– Auto-immuunziektes versterken, zoals: Coeliakie, Crohn, Diabetes type1, Reuma, Hashimoto, Graves

Oorzaken

Dingen die je darmwand aantasten zijn onder anderen:

– antibiotica

– langdurig gebruik van geneesmiddelen zoals NSAID’s (ibuprofen)

– gluten

– een disbalans in je hormonen

– veel koolhydraat- en suikerrijke voeding
– een hoge inname van alcohol

– stress

Wat te doen

Er is gelukkig vaak best makkelijk iets aan te doen maar zoals voor iedereen de oorzaak anders is, is ook voor iedereen de oplossing anders. De basis ligt wel altijd bij voeding. Dus als je na dit gelezen te hebben vermoed dat je last hebt van een lekkende darm dan zou ik je als eerste aanraden om je voeding aan te passen. Ga bijvoorbeeld meer vezels eten (groenten en volkoren producten) en minder suiker.

Je mag ook altijd langskomen als je meer informatie wilt. Ik kan eenvoudig testen of je lichaam last heeft van een lekkende darm en ook meteen de dingen opsporen die er mee te maken kunnen hebben. Voor meer informatie mag je een berichtje sturen of een mail naar info@wayofshari.nl.