Er zijn tegenwoordig zo veel verschillende soorten brood dat het lastig is om nog te weten wat de meest gezonde optie is. Brood eten is prima hoor, maar als je het eet, is het wel fijn als je dan de meest gezonde optie neemt. Lees even verder, ik heb ‘t allemaal voor je uitgezocht 😀

Meergranenbrood klinkt gezond, toch? Dacht ik ook. Meergranenbrood is gemaakt van meerdere soorten graan (duh), bijvoorbeeld, tarwe, spelt of rogge.. Maar het soort meer wat er gebruikt is bepaald hoe gezond het brood is, en niet het soort graan! Als meergranenbrood van bloem is gemaakt is het net zo voedzaam als witbrood. Lees dus altijd de ingrediëntenlijst!

Meergranenbrood kan echter ook volkorenmeel als basis hebben. Dan heeft het minstens zoveel voedingsstoffen als volkorenbrood. Als er dan namelijk ook nog gebroken graankorrels, pitten of zaden in het brood zijn verwerkt, is het gehalte voedingsstoffen en vezels vaak zelfs hoger dan van een normaal volkorenbrood.

Meergranenbrood kán dus een goede optie zijn. Belangrijk is om te checken of er bloem of volkorenmeel is gebruikt.. Is dat bloem? Dan is heeft een meergranenbrood een voedingsvezelgehalte vergelijkbaar met witbrood. Is het volkoren? Dan kun je het met een gerust hart in je winkelmandje gooien.

Het meest gezonde brood dat je kunt kiezen is (meestal) volkoren. Elk brood, of het nu volkoren spelt, volkoren, rogge of volkoren wat dan ook is.. Dit is omdat volkorenmeel wordt gemaakt van de volledige graankorrel (vol-koren), hier zitten dus ook de vezels en voedingsstoffen in die in het vliesje zitten. Witbrood wordt meestal gemaakt van het binnenste van de graankorrel en die bestaat voornamelijk uit koolhydraten en maar erg weinig vezels. Uitzondering is dus als je meergranenbrood hebt gevonden wat gemaakt is van volkorenmeel én extra pitten en zaden bevat.

Let op!

Bovenstaande geldt alleen voor brood. Koop jij wel een volkoren crackers, volkoren koekjes of volkoren pasta, lees dan nog even verder. Helaas is het hier anders geregeld.

Veel ‘volkoren’ producten bevatten vaak amper volkoren. Zo bevat het ’volkoren’ knäckebröd van Jumbo maar 41% volkorenmeel en voor de rest vooral witte bloem. Volkoren is helaas alleen een beschermde claim voor brood: volkoren brood moet volgens de wet echt uit 100% volkorenmeel bestaan. Bij andere producten, zoals beschuit, knäckebröd, koekjes of ontbijtkoek, mag de fabrikant je gewoon misleiden en een product met veel witte bloem, en dus weinig gezonde vezels, als ‘volkoren’ aanprijzen. Kijk daarom altijd op de ingrediëntenlijst. Daarop moet bij volkorenproducten staan hoeveel volkorenmeel het product bevat.

Bron: foodwatch.org