Hoe gezond zijn waters met een smaakje zoals Crystal Clear, Chaudfontaine Fusion en Spa Bruisend?

Regelmatig vertellen mensen mij dat ze water met een smaakje drinken. Het bevat weinig calorieën, smaakt beter dan water en lijkt ook nog eens gezond te zijn want “het is gewoon water met een smaakje”. Tijd om eens uit te zoeken wat die ingrediënten precies zijn en of dit water met een smaakje ook écht een goede vervanger is voor water.

Ik richt me in deze blog enkel op Crystal Clear, Chaudfontaine Fusion en Spa Bruisend. Laat ik beginnen met dat ze allemaal geen suiker bevatten. Chaudfontaine en Spa bestaan enkel uit twee ingrediënten, bruisend mineraalwater en natuurlijke aroma’s. Crystal Clear bevat wat meer ingrediënten: bronwater, voedingszuur (citroenzuur, appelzuur), natuurlijk aroma, zuurteregelaar (natriumcitraat), zoetstoffen (sucralose en acesulfaam K), limoensap (0,01%), cranberrysap (0,01%).

Natuurlijke aroma’s

Eerst wil ik me richten op de natuurlijke aroma’s omdat ik denk dat dit het ingrediënt is waar de meeste mensen zich in vergissen. Een (natuurlijk) aroma is een heel geconcentreerd stofje wat smaakt geeft aan bijvoorbeeld yoghurt, snoepjes of drankjes. Het woord natuurlijk doet het lijken alsof rechtstreeks uit de natuur komt, dus natuurlijk aroma in vanilleyoghurt komt rechtstreeks van de vanille orchidee, natuurlijk aroma in de aardbeienyoghurt komt rechtstreeks uit de aardbei en het natuurlijk aroma uit Spa Bruisend touch of Coconut komt van een tropisch eiland uit een kokosnoot. Zou je denken he, maar helaas.. Niets is minder waar.
De wet- en regelgeving in Nederland stelt niet verplicht om aan te geven om WELK aroma het gaat. Dit geeft de fabrikant ontzettend veel speelruimte om in een zogenaamd 100% natuurlijk product aroma’s te gebruiken. En dan is een 100% natuurlijk product niet meer zo natuurlijk, natuurlijk.

In het korte filmpje hier beneden wordt alles duidelijk uitgelegd.

Zo zie je dus dat een natuurlijk aroma helemaal niet zo natuurlijk is en al helemaal niet afkomstig is van ook maar IETS wat er met de smaak te maken heeft.

Goed nieuws!

Maar er is ook goed nieuws 🙂 Staat er namelijk bij waar het natuurlijk aroma van afkomstig is, bijvoorbeeld natuurlijk vanille aroma, natuurlijk perzik aroma, natuurlijk kokosnoot aroma, enz, dan is het aroma wél afkomstig van datgene waar het ook naar smaakt. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik niet weet hoe dit soort aroma’s precies gemaakt worden, want deze zullen ook op één of andere manier in een fabriek uit het voedingsmiddel gehaald worden. Maargoed, ze zijn in ieder geval niet gemaakt van kranten o.i.d. dus dat is goed!


Crystal Clear

Even terug naar Crystal Clear. Want Crystal Clear bevat meer ingrediënten dan alleen water en een natuurlijk aroma. Over de meeste ingrediënten (
voedingszuur, zuurteregelaar, zoetstoffen en sap) zijn eindeloze discussies te vinden op internet en daar wil ik nu niet te veel tijd aan besteden. Ik zelf (let op, dit is mijn mening, geen feit!) ben geen fan van zoetstoffen en sappen. Een zoetstof is een HEEL geconcentreerde zoete stof die smaak geeft aan een product. Deze is gemaakt in een fabriek en zit waarschijnlijk niks in wat goed voor ons lichaam is. Het geeft ons lichaam wel het idee dat er (veel) suiker ons lichaam binnenkomt dus ons lichaam gaat hierop reageren, terwijl er eigenlijk helemaal geen suiker binnenkomt. Lijkt mij niet gezond. Een sap bestaat meestal uit een concentraat. Kijk maar eens op de ingrediëntenlijst van een pak appelsap, grote kans dat er staat: appelsap uit concentraat. Dit zijn dus echt geen appels die geperst zijn, waar vervolgens het sap van is opgevangen en netjes in een pak is gegoten. Een concentraat is een super geconcentreerd stofje wat uit het sap is gehaald. En met dit concentraat kun je water precies laten smaken naar appelsap door er maar een klein beetje concentraat aan toe te voegen. Hartstikke goedkoop voor de appelsapfabriek dus.
Nogmaals, dit is mijn mening. Er zijn vast genoeg argumenten online te vinden die zeggen dat appelsap uit concentraat wél 100% afkomstig is van het daadwerkelijk geperste sap. Maar om deze redenen ben ik dus geen supporter van zoetstoffen en sappen en zal ik je deze dus ook (bijna) nooit aanraden.

Conclusie

DUS, hoe gezond vind ik nou water met een smaakje?
Crystal Clear zou ik je niet aanraden door alle ingrediënten die er naast de natuurlijke aroma’s nog in zitten. Chaudfontaine en Spa Bruisend bestaan uit alleen water en natuurlijke aroma’s, en deze natuurlijke aroma’s zijn ook nog de échte natuurlijke aroma’s. Spa Bruisend grapefruit bevat natuurlijk grapefruit aroma, Spa Bruisend Munt bevat natuurlijk munt aroma, Chaudfontaine Fusion Mandarijn Kamille bevat natuurlijke mandarijn- en kamillearoma’s. Top! Dit klinkt al een stuk beter dan Crystal Clear 🙂 Zou ik ze aanraden als watervervanger? Nee.
Als je van dit soort drankjes 1,5 tot 2 liter per dag van gaat drinken krijgt je lichaam veel meer drang naar zoet. Dit zorgt voor een verleiding die je eigenlijk moet proberen te mijden.

Zelf heb ik trouwens vaker een flesje (500 ml) Chaudfontaine Fusion in mijn ijskast staan hoor. Ik drink er gewoon af en toe een slokje uit want soms heb ik ff geen zin in water en wil ik iets met een smaakje drinken. In zo’n geval is dit een prima oplossing. Drink het dus asjeblieft niet als vervanger van water maar voor de afwisseling is het zeker een goeie optie.