Gegeten calorieën < verbruikte calorieën = afvallen

Oftewel, gewichtsverlies vindt plaats wanneer de hoeveelheid calorieën die je tot je neemt kleiner is dan het aantal calorieën dat je verbrandt of verbruikt. Klinkt heel logisch maar lees nog even verder.

Tegenwoordig is het hartstikke makkelijk om je calorie-inname en -verbruik bij te houden. Je hebt er apps voor, horloges die alles bijhouden, enz. Ik krijg dus wel eens een klant die dit dan ook precies bij heeft gehouden. Ze ging dan bijvoorbeeld net zo lang fietsen tot de (calorieën van een) Snicker verbrand waren. Om vervolgens lekker, zonder schuldgevoel, een Snicker te eten. Goed bedacht, maar zo werkt het helaas niet.
Een calorie van verzadigde vetten geeft een heel ander resultaat dan een calorie van een onverzadigd vetzuur dat efficiënt gebruikt wordt door je hersenen, je immuunsysteem, je huid, je hormonen, je hart en je bloedvaten. Je gaat er op een dieet van 1850 calorieën aan Snickers heel anders uitzien dan op een regime van 1850 calorieën aan groenten en fruit. Om over je gevoel erna nog maar niet te spreken.

Het afvallen en lekker in je vel zitten hebben dus met veel meer dingen te maken dan alleen calorieën. Veel mensen denken nog steeds dat je van calorieën dik wordt. Toch is de gemiddelde calorie-inname in Nederland de laatste decennia gedaald, terwijl het percentage overgewicht is toegenomen.

Het is de kwaliteit van onze voeding waar het fout gaat. We eten te veel suikers, bewerkt voedsel en geraffineerde koolhydraten. De zogeheten ‘lege calorieën’. Ze voorzien ons lichaam wel van volume maar niet van voedingsstoffen. En die heb je juist nodig om te functioneren.
‘Leeg’ voedsel kan geen energie produceren. Deze productie is afhankelijk van honderden chemische reacties die in het lichaam moeten plaatsvinden, waarbij vitamines en mineralen een essentieel onderdeel zijn. Zonder zelfs maar een paar van deze essentiële stoffen, wordt het onder controle houden van je gewicht praktisch onmogelijk.

daarbij fop je je hersenen op een manier dat je je drang naar (slecht) voedsel alleen maar erger maakt. Op het moment dat je een snelle snack vol lege calorieën eet, registreren je hersenen dat er voedsel binnenkomt. Ze wachten vervolgens op de voedingsstoffen, maar die komen niet. Dus geven je hersenen jou een seintje dat je vooral door moet blijven eten. Dit is wat een eetbui is: een tekort aan voedingsstoffen.

De correcte formule

Het gaat dus niet om hoeveel je eet, maar vooral om wat je eet. Daarbij komt ook nog eens hoe je eet, wanneer je eet, hoe je leeft, wat je denkt.. Dit alles heeft invloed op hoe jij je voelt. De correcte formule is dus eigenlijk: gegeten calorieën < verbruikte calorieën = tijdelijk gewichtsverlies.

PS. Deze informatie komt uit het boek ‘Eet jezelf mooi, slank & gelukkig’ van Amber Albarda.